La mai bine de doi ani de la izbucnirea conflictului din Ucraina, refugiații se confruntă în continuare cu provocări legate de accesul la servicii de bază, educație și protecție, pe piața muncii și bariere de limbă.
World Vision România a susținut peste 120.000 de copii și adulți pe parcursul anului, prin programe dedicate incluziunii sociale și economice a acestor. Pe lângă oferirea de acces la servicii de bază, fundația a ajutat copiii să aibă acces la educație și protecție, să își facă prieteni, iar pe părinți i-a ajutat pentru a-și găsi un loc de muncă, să învățe cum să deschidă mici afaceri și să se integreze social.
„În acest an, Ziua Mondială a Refugiatului pune accentul pe solidaritatea față de refugiați – pentru o lume în care refugiații sunt bineveniți. La mai bine de doi ani de la începerea conflictului, este nevoie de noi mai mult ca niciodată. Împreună cu partenerii noștri, ne asigurăm că refugiații au posibilitatea de a prospera în comunitățile care i-au primit și să încercăm să oferim resursele de care au nevoie. World Vision Romania a deschis împreună cu partenerii locali din Bucuresti,Constanța, Iași, Suceava, Galați, Tulcea, Medgidia, Cluj, Brașov, Vâlcea o ușă a prieteniei, a siguranței și speranței pentru ca refugiații să se adapteze și să poată duce o viață mai bună în comunitățile care îi găzduiesc”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România
De Ziua Mondială a Refugiatului, World Vision România organizează o serie de evenimente dedicate integrării și solidarității, printre care:
- la Suceava a fost organizat în 19 iunie un eveniment cultural-sportiv și flash-mob pentru refugiați și români, comunitatea gazdă.
- la Bucuresti, vor avea loc două evenimente – organizarea unei dezbateri pe tema accesului la piața muncii și un eveniment cultural-artistic pe tema incluziuni refugiaților la Liceul Tudor Vladimirescu, cu elevi ucrainieni și români, părinți și profesori.
- la Constanța, Iași și Cluj vor avea loc astăzi în fiecare oraș evenimente cultural-sportiv și flash-mob pentru refugiați și români, comunitatea gazdă.
- la Avrig, are loc în perioada 18-21 iunie Școala de Vară a Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision România, la care participă copii români și copii refugiați din Ucraina, care vor lucra la elaborarea unui manifest pentru solidaritate și incluziune socială, cu ocazia acestei zile.
Programele de susținere a refugiaților ucraineni din ultimul an
Oferirea de asistență prin furnizarea de produse, numerar și vouchere pentru satisfacerea nevoilor de bază în materie de hrană, adăpost și igienă, prin sprijinirea a cinci magazine sociale de ajutor umanitar și la informații legate de serviciile disponibile pentru refugiați. Am venit în sprijinul a 123.164 refugiați care au beneficiat de intervenții menite sa ajute familiile să-și satisfacă nevoile de bază prin:
- distribuirea a 579 tone de alimente către 36.835 de persoane pentru a evita malnutriția și recurgerea la mecanisme negative de supraviețuire si adaptare.
- distribuirea a 69.936 de kituri de igienă către 74.665 de persoane pentru asigurarea sănătății, demnității și evitarea propagării bolilor.
- distribuirea de numerar și thichete sociale în valoare totală de 1.336.283 USD către 11.888 de persoane pentru a răspunde personalizat nevoilor individuale.
- distribuirea a 83.342 de kituri pentru adăpost către 14.398 pentru asigurarea unor spații de locuit decente pe timpul iernii.
Sprijinirea femeilor și copiilor afectați prin servicii de sănătate mintală și asistență psihosocială pentru protecția copilului și prevenirea exploatării și abuzului sexual.
World Vision România a continuat activitatea în cele 14 Centre Socio-Educaționale Happy Bubble-uri (spații prietenoase copiilor) și patru Portable Connectivity Centers. În cadrul acestor spații:
- 14.217 de copii și familiile lor au beneficiat de servicii integrate de educație, protecție și sănătate mintală și suport psiho-social furnizatede echipe mixte de facilitatori, români și ucraineni, pentru a asigura accesibilitatea și sensibilitatea culturală și pentru a contribui la îmbunătățirea sentimentului de securitate și implicare a beneficiarilor precum și a stării lor de bine.
- 12.959 copii au beneficiat de intervenții pentru asigurarea dezvoltării armonioase și a protecției lor prin activități de prevenire și remediere a vulnerabilității fizice și psihice precum și activități de consolidare a sentimentului de apartenență.
- distribuire 663 de kituri protecție direct către beneficiary.
- distribuire de numerar și vouchere pentru persoane cu dizabilități în valoare totală de 98.379 USD către 1.591 de persoane.
- 14.678 persoane, adulți si copii, au beneficiat de servicii de suport psihosocial și intervenții de consolidare a familiei pentru a ajuta părinții/ îngrijitorii să recunoască și să răspundă nevoilor copiilor lor prin și pentru a-i sprijini în dezvoltarea rezilienței și a stării de bine.
Contribuirea la asigurarea unei educații incluzive, echitabile și de calitate pentru toți copiii, incluzând copiii refugiați:
- Au fost semnate parteneriate cu direcțiile de asistență socială și protecția copilului din șase județe, opt școli locale și două biblioteci județene, pentru promovarea și susținerea integrării educaționale și sociale a copiilor refugiați în cadrul comunităților locale.
- 6.075 de copii au fost beneficiarii intervențiilor pentru asigurarea accesului echitabil la servicii de educație formală incluzivă de calitate: promovarea si susținerea unor medii favorabile incluziunii si învățării, pentru a evita discriminarea și excluziunea, furnizarea de echipamente și materiale didactice și pentru creșterea calității și atractivității educației, furnizarea a 3.454 de kituri educaționale direct către beneficiarii copii.
Mai multe detalii despre intervenția World Vison România pentru persoane refugiate, găsiți pe website-ul organizației.